Wat is Bowls?

Bowls valt onder de categorie preciesiesporten en heeft gelijkenissen met o.a. jeu de boules of koersbal.

De sport wordt toegeschreven aan Engeland terwijl 5000 bc. volgens archeologische opgravingen, een soortgelijk spel in Egypte werd gespeeld met stenen ballen en een kegel.

Evenals bij jeu de boules is er een kleine bal, bij bowls de jack genaamd, waar u met grotere ballen (bowls) zo dicht mogelijk bij moet zien te komen. Bowls zijn geen volledige ronde ballen, maar hebben meer de vorm van een Edammer-kaasje. Een zijde van de bowl heeft echter een andere hoek dan de overliggende zijde waardoor de bowl bij verminderde snelheid een curve/bocht gaat beschrijven. In menig verzorgingshuis kent men de sport koersbal waarbij nagenoeg hetzelfde spel gespeeld wordt met die uitzondering dat de lengte van het speelveld bij bowls langer is.. Indoor bowls wordt in Nederland gespeeld op een oprolbare groene mat van ca. 30 meter lang en ca. 4 meter breed (zie foto 2). Op deze mat staan een paar punten die samen de jack-linie vormen, hier wordt de jack op gelegd. Deze jack-line begint op 2 meter vanaf het begin van de mat en is 3,25 meter lang. De jack-line bevindt zich aan beide einden van de mat, er wordt namelijk twee kanten op gespeeld. Het einde van de mat wordt gevolgd door de ditch (greppel). .Deze ditch wordt gevormd door achter de mat een ruimte van ca. 30 cm vrij te houden waarna een fender (bijvoorbeeld een balk) ligt (zie foto1 ). De bowls die nadat zij de jack hebben geraakt in de ditch komen, blijven in het spel en worden gemarkeerd met een witte stip. (Iedere bowl die de jack raakt krijgt overigens minimaal een witte stip). Bowls die zonder de jack te raken in de ditch komen, komen achter de fender te liggen en zijn uit. (zie foto 1) Bowls die via de zijkant van de mat geraken zijn ook uit en komen eveneens achter de fender.
(foto 1) De bowls liggen achter de fender omdat zij in de ditch zijn gekomen zonder de jack te raken. Bowls die de jack geraakt hebben alvorens in de ditch te komen, blijven in de ditch liggen.
(foto 2). De mat (rink) in volle lengte.

De wedstrijd.

Bij bowls is het de bedoeling om zoveel mogelijk bowls van een speler of een team bij de jack te krijgen. Elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de bowl van de tegenstander is een “shot”; voor elk gemaakte shot krijg je een punt. De spelers die in een team spelen spelen om de beurt één bowl. Wanneer alle spelers hebben gespeeld, worden de punten geteld en is er een end” afgelopen. Het gehele spel is afgelopen na een van te voren afgesproken tijd. Bowls kan worden gespeeld als single (speler tegen speler) of als teams van twee- tot vier spelers per team. Het aantal bowls per speler hangt af van de teamgrootte.Singles speel je met vier bowls per speler evenals met pairs (twee per team). Triples drie bowls en Fours met 2 bowls per speler. Bowls is een van de weinige sporten waar leeftijd en geslacht per teams, geen rol speelt. Internationaal wordt een wedstrijd gespeeld om een van te voren afgesproken aantal punten of ends.

Eveneens wordt het “set”systeem toegepast: het eerste team die het vastgestelde aantal punten bereikt wint de set, de wedstrijd eindigt  wanneer een team 2 sets heeft gewonnen. In Nederland wordt uitsluitend op tijd en/of het aantal vastgestelde ends gespeeld. (Voor uitleg over de termen zie onderstaande beschrijving).

 

Enkele termen die gebruikt worden bij bowls:

 • Bowl         De bal waarmee men speelt.
 • Jack         Het doelballetje.
 • Voetmat    De speler die begint plaatst de voetmat in de rink.
 • Green       Het totale speelveld (bestaande uit rinks).
 • Skip          De aanvoerder van een team
 • Lead         De eerste speler van een team.
 • Second     De tweede speler van een team.
 • Third         De derde speler van een team.
 • Shot          Toegekend punt na beëindiging van het spel
 • End           Het spel waarbij iedere speler zijn of haar laatste bowl geworpen heeft
 • Toucher     Een bowl die tijdens het rollen de jack geraakt heeft
 • Dead end  De jack is door een bowl naast de rink gerold. (de jack wordt op de laatste spot geplaatst).
 • Spot          Een punt op de rink waar de jack geplaatst dient te worden
 • Ditch          Een geul of gemarkeerde plek na de green waarin de bowl beland als deze uit gaat.
 • Singles      Wedstrijd tussen twee spelers.
 • Pairs          Wedstrijd tussen twee teams bestaande uit twee spelers.
 • Triples       Wedstrijd tussen twee teams bestaande uit drie spelers.
 • Fours        Wedstrijd tussen twee teams bestaande uit vier spelers.


Onderstaande film geeft een  impressie van de wereldkampioenschappen bowls. 

Click om te bekijken

Bent u geïnteresseerd geraakt in de bowlssport?

U bent van harte welkom om te komen kijken en 4 maal geheel gratis een sessie mee te spelen.