In memoriam John Ploeg

Op maandag 12 februari bereikte ons het droeve bericht dat John Ploeg was overleden.

Wederom moeten wij van een gerespecteerd lid van Bowls Club Oudenrijn afscheid nemen.

Het lange tijd leven tussen hoop en vrees is hiermee tot een onherroepelijk droevig einde gekomen. De crematieplechtigheid vond onder grote belangstelling plaats op 16 februari j.l.

John heeft voor BCO veel betekend. Zo was hij jarenlang redacteur van ons toenmalig clubblad “Between Ends”. Daar was hij zeer precies en nauwkeurig in. Het moest taalkundig en qua stijl to the point” zijn. Wij kennen John ook als iemand waar het plezierig was om samen mee op de mat te staan. Daarbij komt nog dat altijd een beroep op hem kon worden gedaan als er iets extra’s gevraagd werd. Daarom zal dit verlies binnen onze bowlsclub een enorme leegte achterlaten.

Wij wensen Ineke en haar familie veel sterkte dit verlies te verwerken en waar mogelijk zal BCO haar daarbij ondersteunen. (zie ook de foto's van John op de fotogalerij)


Promotie film voor Sportcentrum Oudenrijn.

Tijdens het Nieuwjaarstournooi werd door de directie van het Sportcentrum aangekondigd dat er video-opnames gemaakt zouden gaan worden t.b.v. het Sportcentrum. Het sportcentrum wil zo meer reclame kunnen maken. De bedoeling is dat alle sporten, die bedreven worden in het centrum getoond zullen worden. Dus ook aan BCO het verzoek hieraan mee te willen werken.
Een exacte datum was op dat moment nog niet bekend. Later bleek dat al op maandag 22 januari de opnames gemaakt zouden gaan worden. Er moest dus snel van alles geregeld worden. Om zo voordelig mogelijk te voorschijn te komen moest de maandagsessie aangevuld worden met deelnemers aan de dinsdagsessie. Verder moest er een team gevormd worden, voor close up opname, en iedereen moest in clubtenue verschijnen.
Het is een geweldige maandagsessie geworden met zes volle matten. Als slot werd er een groepsfoto gemaakt en vervolgens met zijn allen aan de koffie, een traktatie van de directie van het Sportcentrum.
Aan alle deelnemers mijn hartelijke dank voor de spontane medewerking aan deze video-opnames. Wij zijn benieuwd naar het resultaat.
De maandagsessie kreeg dus bezoek van deelnemers van de dinsdagsessie.
Op dinsdag 30 januari was er een tegenbezoek van deelnemers van de maandag. Zij waren dus die dinsdag te gast.
Wat foto's van deze filmsessie staan in onze fotogalerij.

Cor Burgers

Nieuwjaars Toernooi 2018 was weer ouderwets gezellig.

Op zondag 7 januari waren er de beste wensen voor iedereen.
Na een welkomstwoord van onze voorzitter en wat speluitleg van Frits kon het feest
beginnen. De WRC die het door omstandigheden niet makkelijk heeft gehad, wist er toch voor te zorgen dat alles vlotjes verliep, chapeau !!!
Er waren hier en daar wat wijzigingen bij de spelletjes en dat maakte het weer leuker.
Er waren 10 teams in actie ( acht van vier en twee van drie personen) die te onderscheiden waren door een letter uit het Griekse alfabet. Na de spelletjes en de pauze werd er nog, zoals van ouds, fours gespeeld, daarmee konden er ook nog punten worden behaald.
Alvorens de winnaars van deze dag bekend werden gemaakt, had het Sportcentrum Oudenrijn ons getrakteerd op gluhwijn
en bitterballen.
De winnaars van dit jaar zijn geworden het team Theta met Evert Ott, Jo Zwaag, Jan Thomas en Bert Wormgoor. Tweede werd het team Delta en derde het team Xi. De complete uitslag kan men lezen onder de knop -Toernooien-.
Tot slot was er een slotwoord van Cor Burgers, die
vooral de WRC bedankte voor het knappe werk wat zij hebben verricht.
Jasper van Leeuwen, de nieuwe directeur van het Sportcentrum Oudenrijn, stelde zich daarna aan ons voor en zal binnenkort kennis maken met ons geliefde spelletje bowls.
Het was weer een gezellige dag met dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.
de foto's zijn te zien op de fotogalerij van onze website.


Het bestuur wenst alle leden van Bowls Club Oudenrijn een gelukkig, gezond en sportief 2018 toe.


Op dinsdag 28 november kregen wij de politie op bezoek.

Zestien leden van de politiepost Vleuten/de Meern kwamen incognito voor een bowlsclinic. De sporthal was al snel ingericht omdat de brandweer door een oproep niet kwam opdagen. Na een welkomstwoord van onze voorzitter en een uitleg van Hans van den Brink kon de clinic beginnen.
Na wat informatie van de ter plaatse vrijwilliger en wat proef gooien werd er serieuze wedstrijden gespeeld. En wat te verwachten was van de politiemensen ging het er fanatiek aan toe.
Tot slot was er ook een echte winnaar, een dame, die uit handen van de WRC een prijs in ontvangst nam. Het was een geslaagde clinic mede door het werk van de WRC en de vrijwilligers van BCO.


Champion of Champions

Vanaf 30 oktober tot en met 5 november werden in Australië de Champion of Champions gespeeld. Aan dit toernooi namen 24 single kampioenen uit 24 landen deel. Nederland werd alleen bij de dames vertegenwoordigd door Guurtje Copier. Ze speelde in groep 2 en speelde 11 wedstrijden.
Guurtje is op een mooie vijfde plaats geëindigd in haar poule. Zeven overwinningen en vier verliespartijen.
Overall is ze op de negende plaats geëindigd.


Nk Mixed Pairs

In het weekend van 14/15 oktober werd het NK mixpairs georganiseerd in Enschede. Vierentwintig teams hadden zich voor dit toernooi aangemeld. Zaterdag werden de voorrondes gespeeld en vandaag de finales.
Het team van BC Almelo, Jannie en Leo Brama pakten de landstitel. Op de tweede plaats eindigden Corrie Windle en Peter Snel en op de derde plaats Maus van Tol en Ineke Nagtegaal.

EK Jersey - geslaagd toernooi - 7e plaats over all

Het EK werd georganiseerd van 23 t/m 29 september 2017 in Jersey.
Er werd gespeeld in pairs DD/HH en fours.
Het Nederlands team, bestaande uit Frank de Vries, Ralph de Rooij,
Guurtje Copier en Saskia Schaft heeft goed gepresteerd. De dames pairs en de heren pairs eindigden op een fraaie zesde plaats. De fours eindigde op de achtste plaats en over all is Nederland op de 7e plaats geëindigd. Gelet op de landen boven Nederland als ook daaronder en de mogelijkheden die er waren voor meer winstpartijen zat er best nog meer in. Nederland hangt aan de top.


Het Oudenrijn Bowls Open 2017 was een geslaagd toernooi

Mede door de goede organisatie van de WRC en met dank aan onze sponsor
Sportcentrum Oudenrijn, was het vierde Oudenrijn Bowls Open een geslaagd toernooi.

Onze graag geziene gastheer van weleer Wim Smit is ons ontvallen. Michel Weerdenburg was zo vriendelijk de plaats van Wim in te nemen hij deed dat voortreffelijk.
De dagen begonnen met een welkomstwoord van Cor Burgers en een quizspelletje -Petje op Petje af- geleid door Rob Veldhuis, eigenaar van Sportcenrum Oudenrijn. Met het rollen van de bowl door Rob was het toernooi geopend en kon het bowlsfeest beginnen.
De WRC was erin geslaagd een prima toernooi te organiseren en alles is weer gladjes verlopen. Dit keer was er een een verrijdbare tribune voor de toeschouwers. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt. Ook de loterij was weer een groot succes met dank aan de dames van de loterijcommissie. Alle loten werden verkocht.
De winnaar van de zaterdag werd het team Woods met Henk Veenstra, Maus van Tol, Ineke Nagtegaal en Harry Beertema.
De winnaar van zondag werd het team Vechtdal met Guurtje Copier, Marja Dinkelaar, Harry van de Ploeg en Andy Docter.
De complete uitslag is te vinden op de website onder de knop -Toernooien-


Guurtje Copier en Maus van Tol derde op het Nk-Singles Outdoor Bowls

In het weekend van 19 en 20 augustus werd het NK singles outdoor gespeeld in Haarlem. Op zaterdag waren de voorrondes en op zondag de finalewedstrijden. Het werd een lange, maar wel spannende dag met verrassende uitslagen.
Bij de dames veroverde Betty Schiltman de titel en bij de heren Dennis Mijnhijmer. Beiden van vereniging Ons Kinnehim.
Guurtje Copier en Maus van Tol, beide lid van Bowls Club Oudenrijn, eindigden op een mooie derde plaats op dit Nederlands kampioenschap.


Onze jaarlijkse ontmoeting met Vleu de Boules

Op zaterdag 29 juli jl. speelden de bowlsspelers van Bowls Club Oudenrijn op uitnodiging van Vleu de Boules petanque op het dorpsplein in Vleuten.

Nadat de voorzitter van Vleu de Boules iedereen een prettige wedstrijd had gewenst kon het spel beginnen.

Het was zoals altijd weer een gezellige happening, die jaarlijks wordt gehouden tussen beide verenigingen. De buienradar, die door velen was geraadpleegd, zat er dit keer flink naast. In plaats van droog weer, kregen we te maken met wat regenbuitjes maar dat kon de pret niet drukken.

De organisatoren van Vleu de Boules hadden weer gezorgd voor lekkere hapjes en drankjes. Met ruim veertig deelnemers werd er op twaalf banen gespeeld door teams bestaande uit één speler van BCO en één van Vleu de Boules, die door loting waren samengesteld. Alle uitslagen werden middels de computer bijgehouden. Na ruim drie uur spelen zat het erop en konden de winnaars bekend worden gemaakt.
De winnaars van BCO waren bij de dames Hannie Koch en bij de heren Hans van der Wooning en bij Vleu de Boules resp. Jolanda van Groeningen en Frans de Wilde. De poedelprijzen waren voor Rita van Luijn en Gerard Woutersen.
Nadat de foto's van de prijswinnaars waren gemaakt en Cor Burgers namens BCO de organisatie had bedankt, ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.

Een verslag met foto van deze happening zijn geplaatst in de weekbladen -de Brug- en de –VAR-.

Zie de foto's op onze website en de volledige uitslag onder de knop -Toernooien-

In Memoriam Wim Smit

Wim is zaterdag 15 juli op 84 jarige leeftijd overleden.

Wij waren verrast en vol ongeloof toen wij hoorden dat Wim zo plotseling in zijn eigen huis was overleden. Kort geleden was hij nog op de dinsdag sessie, al deed hij daaraan niet meer actief mee. Het ging beduidend minder met hem, maar dit had niemand van ons gedacht.

We hebben Wim gekend als een aimabele en zeer geliefde man in onze vereniging. vriendelijk voor iedereen met een groet en een praatje. Hij was altijd de gastheer namens BCO bij het Rabo c.q. Oudenrijn Bowls Open en ook bekend van zijn mijmeringen in Between Ends. Ooit is hij benoemd als Very Important Person van Bowls Club Oudenrijn.

De crematieplechtigheid vond plaats op zaterdag 22 juli in het crematorium Noorderveld in Nieuwegein. De belangstelling was overweldigend. Ook veel leden van onze vereniging hebben daar afscheid van hem genomen. Er werden veel lovende woorden gesproken door familie en bekenden, waaronder onze voorzitter Cor Burgers.
Wij zullen Wim heel erg missen.

Een fotoreportage van Wim staat op de website van BCO


Caroline de Graaff en Michel Weerdenburg van Bowls Club Ouderijn uit Vleuten/de Meern Nederlands kampioen Bowls

Op zondag 9 juli j.l. werden de finales gespeeld van het Nederlands kampioenschap Bowls mixedpairs outdoor 2017 gehouden op de buiten banen in Haarlem
Hieraan voorafgaande werden de voorrondes gespeeld met 22 teams, hiervan plaatsten 8 teams zich voor de finale.
Het was erg warm weer in Haarlem en het was zweten op de baan. Maar ondanks dat. kon men genieten van goed en mooi bowls. Vooral de wedstrijden op de 1e en 2e en om de 3e en 4e plaats verliepen erg spannend.
Caroline de Graaff en Michel Weerdenburg van Bowls Club Oudenrijn uit Vleuten/de Meern speelden de finalewedstrijd tegen Annie en Wim van Belzen van ABC uit Almere. Het team van BCO stond in het begin heel sterk te spelen, vooral lead Caroline had haar dag. Ze bouwden een flinke voorsprong op van 10-1 in het achtste end. Met vijf shots in het negende end werd het 6-10. Daarna scoorden de ABC-ers en kwamen terug tot 10-10 in het laatste end. Dat betekende een extra end dat met de laatste bowl werd beslist in het voordeel van de spelers van BCO.
Ook de wedstrijd voor de plaatsten 3 en 4, tussen twee teams van Ons Kinnehim uit Haarlem, werd in een extra end beslist . Het team Corrie Windle/Alex Goodwin pakte de derde plaats. Frans Poeltuyn/An Meijboom werden 4e. Al met al een spannende bowls finale.

Marijke Kas van BCO met Elly en Jan Dolieslager NK-Triples

Op zondag 18 juni werden de finales van het NK triples outdoor gespeeld op de nieuwe outdoorbaan in Enschede. Het eerste NK op de nieuwe baan.

Leden van Bowls Club Oudenrijn hebben goed gepresteerd op dit NK-triples.

Voor het eerst deed er geen team onder de naam BCO mee. Wel hadden de volgende leden van BCO succes, die bij diverse andere teams waren ondergebracht.

Marijke Kas werd samen met Elly en Jan Dolieslager van Ons Kinnehim Nederlands

Kampioen. Norma Duin werd samen met Esther de Groot en Jan Reinders van Almere Bowls Club derde op dit kampioenschap.

Guurtje Copier werd samen met Theo Bellaart en Frank de Vries van Ons Kinnehim vijfde en Caroline de Graaff eindigde samen met Corrie Windle en Rita Schrijber van Ons Kinnehim op de zesde plaats.

In Memoriam Cees de Heer

Cees de Heer is op donderdag 8 juni op 79-jarige leeftijd overleden.

Cees was de vorige eigenaar van het Sportcentrum Oudenrijn.

Hij is destijds nauw betrokken geweest bij de bowlssport om die naar Vleuten/ de Meern te halen en hij heeft als zodanig aan de wieg van Bowls Club Oudenrijn gestaan. Mede daardoor kreeg BCO de mogelijkheid gebruik te maken van de sporthal van Sportcentrum Oudenrijn om daar onze sport bowls te beoefenen. BCO zal hem daarvoor altijd dankbaar blijven.

Cees werd de laatste vijf jaar van zijn leven verzorgd in de Coninckshof.


Michel Weerdenburg uit Vleuten Nederlands bowlskampioen

Op Zondag 2april 2017 zijn in Breda de Nederlands bowlskampioenschappen pairs indoor voor dames en heren gehouden

Bij de heren zijn Michel Weerdenburg van Bowls Club Oudenrijn (BCO) samen met John Ros van Almere Bowls Club Nederlands kampioen geworden. In de spannende finale tegen de heren van OSV uit Breda, trokken zij aan het langste eind.
Derde bij dit kampioenschap werden de heren van BC Woods uit Apeldoorn,

Harry Beertema samen met Maus van Tol beiden van BCO, zijn geëindigd op een mooie zesde plaats. Bij de dames werden de dames van ABC uit Almere Nederlands kampioen. De tweede plaats was voor Marijke Kas van BCO en Elly Dolieslager en derde op dit kampioenschap werden Norma Duin van BCO en Betty Schildman.

Caroline de Graaff en Nonnie van Dongen, beiden van Bowls Club Oudenrijn, eindigde op een keurige vijfde plaats.

Jade Villa toernooi 2017 gewonnen door Wim van Ginkel
Op zondag 30 april werd weer het Jade Villa toernooi gehouden. Helaas was de heer Nam Tang hoofdsponsor van dit toernooi, niet aanwezig om het Jade Villa toernooi zoals gewoonlijk te openen. De WRC had dit bowlsfeestje weer goed georganiseerd voor de 42 deelnemers. Het was een gezellig onderonsje.

Zoals altijd worden er drie pairs wedstrijden gespeeld. De pairs werden bepaald door het trekken van lootjes.

De wisselbeker was voor Wim van Ginkel. De tweede plaats was voor Wim van Esch en derde plaats voor Elly v.d. Brink.

De gehele uitslag staat op onze website onder de knop toernooien


Zondag 2 april werden de laatste wedstrijden van de bowlscompetitie 2016/2017 gespeeld.

Allereerst was er een hartelijk applaus voor het voortreffelijke werk dat de WRC gedurende deze competitie heeft verricht.
Voordat de prijzen werden uitgereikt werden eerst een bloemetje uitgereikt aan Norma Duin, Harry Beertema en Michel Weerdenburg. Zij werden Nederlands kampioen in het afgelopen jaar.
De prijsuitreiking werd verzorgd door de dames van de WRC. Allereerst was er aandacht voor de voorzitter van de WRC Henk Oost. We stelden het allemaal op prijs dat hij ondanks zijn toestand toch gekomen was.

De prijzen werden uitgereikt aan de nummers een, twee en drie van de diverse onderdelen. Het clubkampioenschap ging dit jaar naar Michel Weerdenburg.

De groepsfoto van alle medaille winnaars en het verslag van deze dag is geplaatst in het weekblad de VAR. De volledige lijst van uitslagen staat op onze website.


Wereldkampioenschap indoor Singles en Mixed Pairs in Wales

De WIBC (World Indoor Bowls Council) organiseerde van 11 april t/m 14 april het wereldkampioenschap singles en mixed pairs dat werd gehouden in Swansea (Wales). Aan dit kampioenschap deden zestien dames en zestien heren uit diverse landen mee. Caroline de Graaff, Michel Weerdenburg, Maus van Tol (allen BCO) en Saskia Schaft van ABC kwamen uit voor Nederland.De mixed pairs werden gespeeld door Caroline met Maus en Michel met Saskia.

Onze spelers hebben goed gespeeld. De meeste partijen werden beslist met een tiebreak. Helaas heeft het team uit Holland zich niet kunnen plaatsen voor de finales.

Caroline wist één singles partij te winnen van de zeer sterke en ervaren Schotse Claire Johnson. Dat was een fantastische prestatie.

Ook de werd er nog een mixed pairs partij in de tiebreak gewonnen door Saskia en Michel.


Team BCO tweede op het indoor NK Triples

Op 29 april werd in Almere het indoor NK Triples gehouden. Er waren zestien deelnemende teams, waaronder drie teams van BCO.

Het Nederlands kampioenschap werd gewonnen door het team van ABC met Annie en Wim van Belzen met Paul van der Vliet.

Op de tweede plaats is geëindigd het team van BCO met Guurtje Copier, Maus van Tol en Theo Bellaert. Michel Weerdenburg, Jan Hogeboom en John Ross werden zesde en Caroline de Graaff, Nonnie van Dongen en Coby Versluijs eindigden op de zevende plaats.


In Almelo is onlangs het indoor NK fours gehouden.

Winnaar is geworden een team uit Haaksbergen. Op de vijfde plats is geëindigd het team van BCO met Caroline de Graaff, Nonnie van Dongen, Coby Versluijs en Hannie Koch.


Carolien, Theo en Coby Versluijs derde op het Triples Toernooi in Breda.

Onlangs werd het Regio Zuid Triples Open gespeeld in Breda. 24 teams hadden zich voor dit open Regio toernooi aangemeld.
Het team van de Almere Bowls Club veroverde met goed spel de titel van dit leuke toernooi. Op de tweede plaats eindigde het team van Victory. De derde plaats is voor het team van BCO, Carolien van Roozendaal.


Winst voor BCO op het “Oliebollen Toernooi” in Charlois Rotterdam.

Het was een gezellig en leuk toernooi. Er deden maar liefst vier teams mee van BCO

Er werd goed gespeeld en het was heel spannend. De oliebollen waren heerlijk. Ze kwamen van de bakker die de 1e plaats heeft behaald volgens de krant AD. Het toernooi werd gewonnen door het team van BCO met Elly van de Brink, Hans Pluck en Coby van der Wooning.


BCO verzorgt clinic voor tenniscoaches.

Naast directeur van het Sportcentrum Oudenrijn heeft Rob Veldhuis, zoals hij zelf zegt, nog een andere uit de hand gelopen hobby: een tennisacademie. Aan deze tennisacademie zijn

coaches verbonden. Vier en twintig aan deze academie verbonden coaches waren zondag 5 februari in aansluiting van onze reguliere clubcompetitie bij BCO te gast voor een clinic. Onze WRC tekende voor de begeleiding hiervan. Omdat de namen van de deelnemers bekend waren kon van te voren al een teamindeling gemaakt worden, en de begeleiding verdeeld worden over de matten. Dat werkte uitstekend.

Na een kort welkomstwoord en een korte inleiding kon er na een twee trial-ends begonnen worden met een heuse wedstrijd. Dat tenniscoaches gevoel voor een bal hebben bleek al gauw. De breedte en de lengte van het rollen van de bowls had men dan ook redelijk snel onder controle. Na afloop van de wedstrijd werden de prijswinnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt. Onze WRC had voor de drie beste teams prijzen ter beschikking gesteld. Voor de WRC was het een lange dag maar men kan terug zien op een geslaagde en door de deelnemers zeer gewaardeerde clinic, mede ondersteund door een aantal leden die voor de noodzakelijke begeleiding zorgden.

De directie van het Sportcentrum had direct na afloop van onze competitie en vooraf aan de clinic voor een voortreffelijke lunch voor al de begeleiders aan deze clinic gezorgd.

Na de prijsuitreiking vertrok het gezelschap naar Woerden, terwijl wij, onder het genot van een drankje, nog wat nagenoten.


Voortbestaan van BCO komt ernstig in gevaar.

Onze huidige penningmeester Hans van den Brink heeft aangekondigd zijn functie als penningmeester in de aankomende Algemene Ledenvergadering in maart te zullen beëindigen. Ook Jan Werdler is al een jaar lang ad-interim in functie voor PR- zaken.

Voor beide functies zijn wij naarstig op zoek naar leden die deze opgevallen plaatsen in willen nemen. Tot nu toe helaas met nog weinig resultaat.

Deze beide functies zijn voor BCO van cruciaal belang. Zo belangrijk dat bij het niet invullen en vervangen van deze functies het voortbestaan van BCO ernstig in gevaar komt en serieus overwogen moet worden te bekijken of BCO binnen de vereniging nog wel voldoende draagvlak heeft. Ik roep daarom alle leden op, serieus te bekijken, of u in het bestuur de opengevallen wilt invullen. Het voortbestaan van BCO is hier echt in het geding.
Cor Burgers voorzitter


weer een geslaagd en gezellig nieuwjaarstoernooi.

Op zondag 8 januari werd weer het traditionele nieuwjaarstoernooi gehouden.

De meeste leden hadden elkaar al eerder tijdens de sessies een gelukkig nieuwjaar gewenst.

Na de openingsspeech door onze voorzitter en uitleg van de nieuwe spelletjes door Caroline, kon het toernooi beginnen. 49 deelnemers, verdeeld over 12 teams, die dit keer de naam droegen van stripfiguren, gingen de onderlinge strijd aan.

Ook deze keer was de organisatie weer in goede handen van de dames van de WRC. Ria en Frits waren zo vriendelijk te assisteren bij resp. de sjoelbak (dit keer met jacks) en de jack/bowls benadering. De dames van de WRC waren weer te vinden op hun vertrouwde baan.

Henk Oost kon er helaas niet bij zijn. Zijn stekkie bij de kegels werd nu ingenomen door Irene. Leuk en verrassend dat Joep Schmidt en Truus Verburgt de moeite hadden genomen om

langs te komen en om even een praatje met ze te hebben.

Na afloop van de fours was het nog erg gezellig in het Grand Café, waar we werden

getrakteerd op bitterballen en we konden genieten van de glühwein die door de directie van het Sportcentrum Oudenrijn werd aangeboden. Na een wel verdiend applaus voor de inspanningen van de WRC werden de winnaars bekend gemaakt.

Winnaar van dit toernooi werd het team “ Muppets” met Elly van de Brink, Truus Dijkstra, Bert Wormgoor en Jan Werdler. Zij namen de wisselbeker en de flessen wijn in ontvangst.

De gehele uitslag is terug te vinden op de website van BCO onder de knop -toernooien- en zijn er ook foto's te zien van dit toernooi. Het was weer een geslaagde en gezellige dag en een goede bowlsstart van 2017.